Rodin Traicu (MECMA): Am invitat CEZ, RWE, Iberdrola, GDF Suez la discuţii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
CEZ: Noi am fost foarte interesaţi de proiect, dar am renunţat pentru că statul a tot schimbat datele
Companiile ezită să se mai implice din cauza nenumăratelor modificări ale strategiei nucleare şi acţionariatului
După nouă ani de discuţii privind construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, şase ani de la elaborarea primelor acte normative şi trei de la înfiinţarea companiei de proiect EnergoNuclear, toate Guvernele care s-au succedat n-au putut întocmi o singură strategie nucleară clară şi coerentă, în urma căreia investitorii să fie păstraţi sau măcar atraşi, iar obiectivul final, ridicarea celor două obiective, să fie atins.
În ciuda modificării frecvente a strategiilor energetice şi a realizării studiului de fezabilitate, ba chiar şi a schimbării acţionariatului, stadiul proiectului construirii reactoarelor 3 şi 4 ar putea fi acelaşi ca în urmă cu patru ani, când se hotărâse înfiinţarea companiei mixte de proiect, formată din Nuclearelectrica, CEZ, RWE, Iberdrola, GDF Suez, Arcelor Mittal şi Enel.
Acum, la doi ani de când patru investitori importanţi - CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez - s-au retras din proiect, oficiali din Ministerul Economiei au reluat discuţiile cu reprezentanţii acestora, sperând să-i convingă să facă din nou parte din EnergoNuclear.
"Am invitat cele patru companii la discuţii pentru reluarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Sper ca până la finalul anului să avem discuţii pentru proiectul nou. Sper ca până atunci să primim răspunsuri şi să discutăm. Ne aşteptăm la un răspuns pozitiv şi din partea CEZ. În acelaşi timp, Arcelor Mittal şi Enel ne-au asigurat că pentru cel puţin un an de zile rămân în proiect", a declarat ieri secretarul de stat î