Nutritionistii spun ca alimentatia trebuie adaptata nu numai anotimpurilor, ci chiar fiecarei luni a anului. Important este sa consumam acele alimente pe care ni le ofera natura in luna respectiva, pentru ca asupra organismului sa aiba un impact bun si, mai ales, sa-l pregateasca pentru perioada urmatoare.
In octombrie, ne pregatim pentru partea a doua a toamnei, cand trebuie sa rezistam umezelei, frigului si indispozitiei, pe care anotimpul ploios ni le induce. Iata ca ar trebui sa punem mai des pe masa in aceasta luna, conform Plaisirs Sante:
Dovleac
Dovleacul este un aliment pe nedrept uitat, parasit si chiar dispetuit, desi in vechime era baza alimentatiei in aria noastra climaterica. Cu toate acestea, dovleacul contine o cantitate importanta de beta-caroten, un fitonutrient pe care organismul nostru il transforma cu usurinta in vitamina B, strict necesara mentinerii vederii si pastrarii calitatii pielii.
Dovleacul se gateste traditional in multe feluri. Cel mai simplu si mai frecvent intalnit in alimentatia stramosilor nostri era dovleacul copt.
Se pune la cuptor taiat felii si se lasa pana sa fragezeste si se rumeneste. Se scoate fierbinte, se presara cu zahar farin, se stinge cuptorul si se introduce din nou dovleacul in interior, ca sa se raceasca lent. Datorita zaharului, prinde o crusta placuta.
Se mai poate face palacinta cu dovleac, folosind aluat frantuzesc sau foi romanesti, preparate in casa ori procurate din comert.
Afine
Afinele se gasesc in paduri pana toamna tarziu. Aceste fructe mici sunt foarte bogate in antioxidanti si pregatesc bine oganismul pentru sezonul rece.
Fructele de afin contin importante cantitati de tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
@N_P