Sportivii şi bolnavii febrili au nevoie de apă minerală cu cât mai multe săruri, pentru tineri în creştere şi bătrâni se recomandă apa cu conţinut mai mare de calciu, iar pentru sugari, cea mai bună este apa plată, cu mai puţine minerale.
Mituri precum “se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi” sau “apa carbogazoasă nu este sănătoasă” sunt demontate şi înlocuite cu explicaţii ştiinţifice şi sfaturile experţilor privind tipul sau cantitatea de apă optimă, în Ghidul apelor minerale naturale lansat de Patronatul Apelor Minerale Apemin.
Consumul mediu anual de apă minerală naturală din România este de aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decât al ţărilor precum Italia, Germania, Franţa, în ciuda potenţialului ridicat al resurselor de apă minerală care plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa.
Ghidul, scris de Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), va fi disponibil în aproximativ o săptămână pe site-ul Apemin, au anunţat reprezentanţii organizaţiei patronale joi, la conferinţa de presă de lansare a volumului.
În ghid este definită apa minerală naturală, fiind diferenţiată de alte tipuri de apă îmbuteliată existente pe piaţă – apa de izvor, apa de masă şi apa medicinală.
Dintre toate apele îmbuteliate, cele mai restrictive limite de conţinut ale contaminanţilor (poluanţilor) sunt prevăzute pentru apele minerale naturale, de ordinul microgramelor, ceea ce înseamnă milionimi dintr-un gram.
Peste 90 la sută din apele minerale din România au un conţinut de nitraţi sub 10 miligrame pe litru, cum se recomandă pentru sugari, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se arată în ghid.
Pe de altă parte, se introduc zilnic în organism, în medie, peste 200 – 300 mg de nitraţi din vegetale, mezeluri sau peşte, arată au