Valoarea investiţiei este de circa zece milioane de lei
După mai bine de un secol de la construcţia clădirii Teatrului Carei, reabilitarea monumentului istoric se află în grafic, a declarat directorul Direcţiei de cultură din cadrul Primăriei Carei, Bogdan Georgescu.
“Lucrările au început în luna mai şi pot să spun că suntem în grafic, poate chiar înainte de termen. Acoperişul şi pereţii au fost fixaţi pe o structură metalică, astfel încât clădirea va rezista şi la un cutremur de şapte grade pe scara Richter. Pereţii au fost ranforsaţi cu centuri de beton, în timp ce acoperişul este realizat din lemn, pentru a avea o structură mai uşoară. Până la iarnă, executantul lucrării vrea să termine acoperişul, pentru a se putea şi pe timp de iarnă în interior. Pot să spun că această clădire îşi va recăpăta strălucirea de odinioară”, a declarat Bogdan Georgescu. Valoarea totală a lucrării este de 9.937.000 de lei, din care 6.507.000 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 1.428.000 lei au fost alocaţi de către Guvernul României, în timp ce Primăria şi Consiliul Local Carei au alocat suma de 2.000.000 lei. Lucrările de reabilitarea a Teatrului şi a Centrului cultural Carei se vor termina în decembrie 2014.
La cei 104 ani la care a ajuns clădirea Teatrului, imobilul s-a prezentat, până la începerea lucrărilor de reabilitare, într-o stare avansată de degradare. Asta şi din cauza numeroaselor intervenţii realizate de diverşi amatori împuterniciţi de-a lungul vremii de factorii de decizie politică ai diferitelor forme de guvernare. Teatrul Municipal din Carei a fost construit în 1907, după proiectul lui Kopeczek Gyorgy, un arhitect celebru al acelor vremuri, de numele căruia se leagă şi construcţia Filarmonicii din Oradea şi a Teatrului din Szeged. Edificiul purta numele scriitorului careian Gall Joszef până în anul 1920, când este numit Teatrul Car