Cerşetorii români şi hoţii de buzunare reprezintă cea mai mare problemă a poliţiştilor din Marea Britanie. Timp de trei luni, o echipă de 10 poliţişti români, printre care şi inspectorul Alexandru Mînea, de la Biroul de Ordine Publică, din cadrul Poliţiei municipiului Focşani, a participat la o misiune operativă în Marea Britanie. Inspectorul Mînea spune că totul este diferit şi că experienţa i-a prins foarte bine.
Inspectorul Alexandru Mînea, de la Biroul de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Focşani, s-a întors din Marea Britanie, de curând. Inspectorul nu a fost la plimbare, ci la muncă. Împreună cu alţi nouă poliţişti români, din mai multe judeţe ale ţării, i-au ajutat pe colegii britanici să facă ordine printre cerşetorii şi hoţii de buzunare ce provin din România.
Ca să ajungă în Londra, ofiţerul vrâncean a trecut prin două testări, extrem de serioase. Prima probă, care a fost şi eliminatorie, a fost cea de testare profesională, iar cea de-a doua a fost la limba străină, examenul fiind şi scris şi oral. După susţinerea celor două probe, poliţistul vrâncean a fost declarat admis, iar pe 11 iulie a plecat la Londra, capitala Marii Britanii. S-a întors acasă pe 6 octombrie, iar acum le povesteşte colegilor experienţa prin care a trecut.
Spune că totul este diferit faţă de ceea ce presupune meseria de poliţist în România. Potrivit inspectorului Mînea, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 100 mii de cetăţeni români, iar aproximativ 30% dintre ei au studii superioare. Ofiţerul vrâncean spune că infracţiunile săvârşite de cetăţenii români nu sunt grave şi nici foarte multe.
„Infracţionalitatea de vitrină”, principala problemă
Cerşetoria, vagabondajul şi furturile din buzunare sunt principalele probleme care îi nemulţumesc pe britanici, atunci când vine vorba de unii dintre cetăţenii români. „Ei numesc cerş