Secţia Comercială a Curţii de Apel Bucureşti a decis joi să menţină dispoziţiile privind insolvenţa Hidroelectrica, stabilite de Tribunalul Bucureşti.
"Curtea admite recursul, casează în parte hotărârea atacată în ceea ce priveşte cererile de intervenţie voluntară. Rejudecând, respinge cererile de intervenţie voluntară. Menţine dispoziţiile privind insolvenţa", se arată în minuta Instanţei citită joi în şedinţă publică la CAB.
Insolvența Hidroelectrica ar fi trebuit să se încheie anul acesta, conform oficialilor, însă compania are parte acum de procese intentate de „băieții deștepți“, care pot modifica fundamental deznodământul.
La începutul lunii, fostul șef al Oficiului Participațiilor Statului (OPSPI), Remus Vulpescu, declara că șansele ca Hidroelectrica să ajungă la faliment sunt „din punct de vedere legal” zero. Remus Vulpescu vorbea în contextul în care la Curtea de Apel București se judeca recursul înaintat de companiile Alpiq și de sindicatul „Hidrosind” în procesul privind reorganizarea Hidroelectrica și demararea procedurii de insolvență. O săptămână mai târziu, însă, vedem cum procesul nu se finalizează, ci se amână, iar posibilitatea ca „băieții deștepți“ să obțină anularea insolvenței nu este chiar atât de îndepărtată.
Bătălia se duce, de fapt, pentru contractele care au fost deja denunțate de administratorul judiciar al companiei, EuroInsol. Dacă procedura de insolvență este respinsă de tribunal, toate decizile emise de către EuroInsol ar putea fi anulate, inclusiv cele de stopare a contractelor de vânzare a energiei electrice la prețuri negociate. Iar în cazul în care insolvența se menține, dar tribunalul va recunoaște dreptul „băieților deștepți“ de a primi despăgubiri pentru contractele denunțate, aceștia vor intra în rândurile creditorilor Hidroelectrica, ceea ce ar putea duce la o preluare ostilă a companiei.
Hid