Liderii europeni au cazut de acord, in timpul Consiliului European de toamna, desfasurat la Bruxelles, sa introduca un organism unic pentru supravegherea sistemului bancar, in cursul anului viitor.
Cadrul legislativ ar trebui pus la punct pana pe 1 ianuarie 2013, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va avea un rol esential, fiindu-i oferita reponsabilitatea monitorizarii, cu puterea de a interveni in politicile oricarei banci din zona euro.
Intelegerea pare sa fie un compromis intre Franta si Germania, care, anterior, aveau neintelegeri cu privire la momentul ales si numarul bancilor care ar trebui supravegheate de BCE.
Potrivit presedintelui Traian Basescu, Romania va face parte din aceasta uniune bancara, urmand a fi reprezentanta in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS).
Noul sistem, care va rupe legatura dintre banci si guverne, considerandu-se ca aceasta sta la baza crizei financiare, ar putea include toate cele peste 6.000 de banci din zona euro, pana la 1 ianuarie 2014.
In acelasi timp, liderii europeni au laudat eforturile Greciei de a iesi din criza, apropiindu-se, astfel, de deblocarea banilor de care tara are nevoie pentru a nu intra in faliment. Pentru a se convinge, presedintele francez, Francois Hollande, si premierul italian, Mario Monti, vor vizita Grecia.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text desfasurarea celei de-a doua zile a Consiliului European de toamna:
- Angela Merkel a precizat ca Mecanismul European de Stabilitate (MES) nu va prelua cheltuielile facute in trecut de statele membre pentru salvarea bancilor, cum a fost cazul in Spania. "Nu va exista recapitalizare directa retroactiva", a subliniat ea.
- Premierul Italiei, Mario Monti, si-a oferit sprijinul Greciei. Insa el a avertizat ca oamenii sunt din ce in ce mai nerabdatori cu UE. @