Cata putere va avea comisarul european care va superviza bugetele nationale, functie instituita la presiunile Germaniei? Declarativ cel putin, acordarea dreptului de veto al CE asupra statelor din zona euro nu face altceva decat sa asigure ca vor fi respectate normele tratatului de stabilitate fiscala.
Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schauble a propus extinderea prerogativelor comisarului european pentru afaceri economice, acesta urmand sa aiba dreptul de a restrictiona puterea decizionala a guvernelor nationale in cazul politicii bugetare a tarilor din zona euro.
Ideea este sustinuta si de cancelarul german Angela Merkel. Aceasta chiar considera ca ar fi "un pas inainte" ca Europa sa aiba drept de ingerinta asupra bugetelor nationale.
“Unde este surpriza? Aceasta directiva a doamnei Merkel, ca pana la urma Schauble este omul doamnei Merkel, nu face altceva decat sa institutionalizeze o problema stabilita de mai multa vreme”, spune analistul economic Ilie Serbanescu.
La inceputul acestui an a fost semnat pactul de guvernanta fiscala, un document prin care statele semnatare (toti membrii UE cu exceptia Marii Britanii, Cehiei si Irlandei) se angajeaza sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5% din produsul intern brut (PIB).
Pentru ca statele sa nu incalce tratatul, a fost infiintat un mecanism de control, Comisia Europeana urmand sa avizeze, de acum incolo, toate bugetele nationale ale statelor semnatare. Iar cine va incalca regulile, va fi supus unor sanctiuni automate ce vizeaza, in principal, suspendarea fondurilor UE.
Asa ca ne putem intreba care este de fapt scopul acestei propuneri, care se pare ca nu ar aduce o schimbare majora.
Credem, si o spun in numele Guvernului german, ca am putea face un pas inainte acordand Europei un dr