Partea română şi-a propus să aibă acces la uniunea bancară şi acest lucru a fost reuşit, potrivit concluziilor liderilor europeni, declară preşedintele Traian Băsescu, la Bruxelles. El spune după Consiliul European că s-a stabilit că zona euro va avea un buget propriu.
"Aş face o precizare care este de importanţă majoră pentru noi: ceea ce ne-am propus şi anume să avem acces la uniunea bancară, s-a întâmplat prin concluziile de astăzi. Efortul nostru este bine reprezentat în concluziile care au rămas definitive. În interiorul uniunii bancare, până la urmă problema este legată de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar şi din statele non-euro, care optează să facă parte din acest sistem, mai exact Mecanismul unic de Supraveghere", afirmă Traian Băsescu. Uniune bancară Traian Băsescu, preşedintele României
"Reprezentanţii noştri de la BNR şi Ministerul de Finanţe vor trebui să valorifice punctul nostru de vedere în reglementările care se construiesc şi care vor fi adoptate până la 31 decembrie 2012. Deci regulamentele şi reglementările de funcţionare a Mecanismului vor fi finalizate şi adoptate până la 31 decembrie 2012 sau până la 1 ianuarie 2013. Au fost utilizaţi termeni diferiţi, cert este că de la 1 ianuarie 2013 începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli nici un fel de bancă, nici bancă mare, nici mai mică", declară preşedintele.
Traian Băsescu precizează că oricând inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor: "Sigur, va funcţiona sistemul subsidiarităţii şi autorităţile naţionale vor prelua parte din prevederile de supraveghere pe care şi le asumă BCE. Dar oricând inspectorii BCE se pot adresa direct băncilor, sărind peste autoritatea de reglementare, care este în cazul nostru BNR. BNR este membră a Autorităţii Bancare Europene".
Liderii europeni au ajuns joi seară la un compromis as