Prea mult răsfăț sau prea multă autoritate transformă copiii în mici monștri și îi fac greu de stăpânit. Sursa: Shutterstock
Am o fetiță în vârstă de 3 ani. Are o personalitate extrem de puternică, este foarte voluntară și încăpățânată. De asemenea, este foarte curioasă și are nevoie să fie provocată în permanență ca să nu se plictisească. Dacă se plictisește, devine dificilă și foarte greu de «controlat».
Ce-i drept, cred că am și răsfățat-o și a ajuns să creadă că poate face cam orice și nu prea este dispusă să accepte când i se spune că anumite lucruri nu pot fi făcute de ea sau nu este bine să le facă sau sunt periculoase pentru un copil așa mic....”, povestește Dan, pe forumul evz.ro.
De la mamă la mămică și de la tată la tătic
Pentru părinții în căutare de răspunsuri, metoda de comunicare ESPERE, inventată de psihosociologul și scriitorul francez Jacques Salomé, propune soluții inedite de rela ționare cu cei mici, dar și cu partenerul de viață, cu rudele sau colegii de serviciu. „Pe relația părinte-copil se construiește tot ce este un om, felul în care părintele comunică cu un copil îl va ajuta să crească autonom, independent, cu încredere în el”, argumentează Claudia Jimeno, psiholog, consultant și trainer în comunicare relațională în metoda ESPERE. Ea recomandă părinților să țină cont de două dimensiuni parentale în relația cu copiii și să încerce să le echilibreze. „Există dimensiunea mamă-mămică și tată-tătic.
Prima este cea care restricționează, care spune NU, autorizează, pune limite și care dă siguranță copilului. Dacă aceasta lipsește copilul se va simți nesigur, dacă însă e într-o doză prea mare se va simți contrâns. Cea de-a doua dimensiune, de mămică și de tătic, este cea care spune DA, care răsfață, oferă și primește. Dacă însă devine dominantă, copilul va ajunge să creadă că lumea se învârte î