Produsele alimentare, articolele de îmbrăcăminte şi electronicele sunt, în prezent, cele mai des furate bunuri de pe rafturile magazinelor şi hipermarketurilor din România. Doar în primele opt luni ale acestui an, au fost semnalate la Poliţia Capitalei 3.187 de furturi din magazine, comparativ 3.526 de sesizări câte s-au înregistrat pe tot parcursul anului 2011.
De asemenea, potrivit informaţiilor obţinute de gândul din partea reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, în perioada ianuarie - august, s-au făcut 4.541 de sesizări de furturi din societăţi comerciale, faţă de 5.517 sesizări, câte s-au înregistrat pe tot parcursul anului trecut.
"Persoanele care săvârşesc acest gen de fapte sunt cercetate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută de articolul 208 - 209 din Codul Penal, pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani", a explicat, într-o notă transmisă gândul,comisarul şef Dorin Badea.
Prejudicii de zeci de milioane de euro în urma furturilor din magazine
Furturile aduc magazinelor şi hipermarketurilor prejudicii de circa 0,8% - 1,5% din valoarea totală a vânzărilor, după cum au declarat pentru gândul reprezentanţii unui mare lanţ comercial din România, care au dorit să rămână anonimi. Aceştia au explicat că acestea sunt estimări aplicabile, în mare, "la nivelul întregii pieţi de comerţ". Ei ne-au mai explicat şi că valoarea prejudiciilor de pe piaţa locală este mai mică decât în cazul altor state şi că în România se folosesc mai multe metode de securitate.
Anul trecut, piaţa locală de retail valora în total circa 16 miliarde de euro, conform Ziarul Financiar. Retailul modern reprezenta 55% din întreaga piaţă românească, mai exact 8,8 milioane de euro. Potrivit calculelor gândul, dacă am aprecia prejudiciile la 1% din valoarea vânzărilor din retailul modern din ţara noastră, putem estima că, pe parcursul anulu