Bucuriile toamnei nu se manifestă numai prin culorile minunate ale frunzişurilor şi cerul albastru. Bucuriile toamnei sunt şi roadele bogate ale grădinilor. De la fructele pomilor la zarzavaturile şi bogăţia legumelor, gospodinele se pot bucura de toate gamele. Acum este Raiul bucătăriei. Până şi cea mai nouă gospodină poate prepara câte ceva bun. Pentru asta, vă oferim câteva mici ajutoare care au efecte mari.
Cum să facem oţeturi aromate
Toamna este sezonul preparării oţeturilor aromate.
Dacă doriţi să preparaţi oţeturi aromate, este bine să folosiţi sticle mai mici de un litru. Folosiţi plante proaspete, bine spălate, dar şi plante uscate. Este bine să puneţi în sticlă un sigur soi de plantă, pentru ca să puteţi alege şi combina, numai cât trebuie, atunci ce şi când se cere. Puneţi un oţet de calitate într-o sticlă şi adăugaţi una-două crenguţe de: tarhon, busuioc, rozmarin. Se lasă la aromat minim două luni, şi poate fi folosit cu succes la vinegretă.
Puteţi pune în sticle cu gura mai largă, ceapă tocată solzişori, cam un sfert din capacitatea sticlei, câteva boabe de piper şi apoi umpleţi cu oţet. Agitaţi sticla, astupaţi bine şi lăsaţi la macerat o lună. Se scoate cu atenţie doar partea limede. Acest oţet este ideal pentru salatele celor care nu au voie să mănânce ceapă crudă.
Puteţi obţine oţet aromatic şi picant, dacă adăugaţi în oţet boabe uşor strivite de ienibahar, piper şi o foaie de dafin. Se agită bine şi se lasă la macerat 2 luni. Este ideal pentru sosurile marinate.
Pentru gemuri şI compoturi reuşite
Dacă preparaţi compot de mere, înainte de a le curăţa, pregătiţi două vase cu apă. Un vas cu apă în care adăugaţi 1-2 linguri de oţet şi apă, după cantitatea de mere. De cum curăţaţi mărul, puneţi bucăţile în această apă şi lăsaţi-le 2 minute. Le scoateţi şi le puneţi în celălalt vas cu apă simplă, până