Parametrii fiscali s-au îmbunătăţit şi România ar putea să se încadreze în ţinta de deficit bugetar stabilită la 2,2% din PIB, însă creşterea economică a încetinit în 2012, iar progresele înregistrate în procesul de privatizare şi de selecţie a managerilor pentru companiile de stat sunt slabe, în timp ce reformele în domeniul sănătăţii şi educaţiei sunt lente, consideră analiştii Barclays, una dintre cele mai mari bănci din lume după active.
"În general, progresele înregistrate în privinţa companiilor de stat au fost foarte descurajatoare. Eforturile de privatizare au fost dezamăgitoare. Au existat opinii care au indicat că privatizările, în contextul financiar actual, nu ar fi fezabile. Anularea recentă a privatizării Oltchim a amintit de eşecul privatizării Cuprumin în 2012. De asemenea, au mai existat eşecuri în vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni în diferite companii, cu excepţia vânzării cu succes a pachetului minoritar de 15% din Transelectrica din luna martie", se arată în cel mai recent raport al băncii britanice Barclays privind România.
O alternativă la privatizarea companiilor de stat este îmbunătăţirea managementului acestor firme, respectiv angajarea unor manageri privaţi, însă analiştii Barclays au adus în atenţie incertitudinea care planează şi asupra succesului acestui proces.
Programul de investiţii publice şi atragerea de fonduri europene rămân "anemice", nu progresează, iar recenta suspendare a transferurilor de fonduri din cauza neregulilor este un pas înapoi, se mai arată în raportul băncii.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Barclays consideră că ţinta setată pentru acest an la 2,2% din PIB (aproximativ 13 mld. lei) este pe cale să fie atinsă, ceea ce este important, având în vedere că va fi respectată cerinţa ca deficitul să fie sub 3% din PIB, astfel ca România să iasă din procedura de deficit bugetar