Persoanele care obişnuiesc să renunţe la micul dejun au tendinţa de a mânca alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi la prânz sau chiar la cină. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Colegiul Imperial Londra, după ce au scanat creierele a 21 de tineri voluntari, scrie BBC.
Potrivit experţilor, această concluzie ar putea reprezenta şi una dintre explicaţiile pentru care persoanele care nu mănâncă micul dejun au tendinţa de a se îngrăşa, spre deosebire de cele care obişnuiesc să mănânce de dimineaţă.
Nutriţioniştii subliniază faptul că prima masă a zilei are rolul de a regla nivelul apetitului, astfel că acesta nu trebuie să lipsească, mai ales atunci când vrem să slăbim.
Pentru a vedea cât de mult influenţează micul dejun opţiunile în privinţa celorlalte două mese principale ale zilei, cercetătorii britanici, coordonaţi de Dr Tony Goldstone, au rugat un grup de 21 de voluntari, care aveau o greutate normală, să se supun[ unui test. practic, urma s[ li se scaneze creierul în timp ce ei urmăreau imagini cu mâncare. Rezultatele au arătat că există o mare diferenţă la nivelul activităţii cerebrale atunci când mâncăm de dimineaţă şi atunci când sărim peste micul dejun.
Experimentul a fost realizat în două zile. În prima zi subiecţilor nu li s-a permis să mănânce de dimineaţă, în timp ce în a doua zi li s-a oferit un mic dejun bazat de 730 de kilocalorii. Atunci când a venit vremea să îşi aleagă ce vor să mănânce la prânz, voluntarilor li s-a arătat imagini cu diferite feluri de mâncare. Preferinţele culinare au fost diferite de la o zi la alta. Astfel, atunci când nu li s-a permis să mănânce de dimineaţă majoritatea voluntarilor au optat pentru preparate bogate în grăsimi, în timp ce atunci când au mâncat de dimineaţă participanţii la studiu au ales preparate care fac parte dintr-o dietă echilibrată.
Datele s