Damila Măciuca, echipa de fotbal a „măciucarilor", joacă la Drăgăşani pentru că stadionul formaţiei, aşezat în Valea Ciocanului, este prea înclinat. Locuitorii care se îndeletniceau odinioară cu confecţionarea de măciuci fac „naveta" pentru a merge la meci. Citeşte povestea extraordinară a acestei apariţii inedite în fotbalul românesc.
O zi de toamnă, mohorâtă, cu o ploaie mocănească care pare că nu se mai opreşte. „Comuna Măciuca, judeţul Vâlcea. Bine aţi venit. Dumnezeu să vă binecuvânteze!" scrie pe panoul de la intrarea în comună. Din cele nouă sate ale comunei, unele au denumiri precum Ciocănari, Măciuceni, Oveselu
Denumirea satului vine de la măciucile făcute să se apere de atacatori
„Denumirea satului Măciuceni, şi de aici a comunei, vine de la măciucile sau ghioagele pe care le făceau locuitorii zonei ca să se apare de atacatori, a satului Ciocănari provine de la ciocănarii care construiau măciucile, iar Oveselu, înseamnă oameni veseli. Denumirile au fost date în secolul al XV-lea, pe vremea lui Vlad Inecatul", îmi spune Maria Stoian, o profesoară care se ocupă cu monografia comunei.
Seminţele, la loc de cinste
Ajuns în centrul comunei, animaţia este în toi! La un magazin sătesc, văd tineri care cumpără, la greu, seminţe de floarea soarelui. „Echipa noastră dragă, Damila Măciuca, are meci pe stradionul din Drăgăşani. Aşa că ne pregătim să mergem să o susţinem", îmi spune un tânăr care tocmai îşi făcuse rezervele de seminţe.
Lasă munca la câmp pentru meci
„Ehe... acum plouă, că altminteri vedeai lume aici, câtă frunză şi iarbă. Se strâng să plece la meci. Să vezi când erau în toiul muncii, lăsau câmpurile de izbelişte şi o «tuleau» pe stadion, la Drăgăşani", spune vânzătoarea magazinului. Dumitru Matei (51 ani) este şi el un înfocat al echipei Damila. Este ţintuit într-un cărucior cu rotile, pentru că şi-a fracturat cu