Japonezul Shinya Yamanaka, unul dintre cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină din acest an, spune că în tot mai multe ţări apar tratamente neatestate cu celule stem.
Shinya Yamanaka, cercetător la Universitatea Kyoto din Japonia, atrage atenţia că în tot mai multe ţări au apărut în ultima perioadă terapii nesigure cu celule stem - un tip de celule care, cel puţin teoretic, poate „repara" orice ţesut lezat. Pe internet există sute de reclame care atribuie miraculoaselor celule aplicaţii mult mai numeroase decât cele reale, validate ştiinţific.
Diabetul, scleroza multiplă, artroza, tulburările de vedere, maladiile Alzheimer şi Parkinson şi chiar leziunile coloanei vertebrale sunt bolile despre care aceste reclame susţin că pot fi vindecate cu ajutorul celulelor stem.
„Aceste practici reprezintă o problemă uriaşă şi o ameninţare. Multe aşa-numite terapii cu celule stem sunt realizate fără a le verifica eficienţa prin intermediul testelor pe animale, preclinice. Pacienţii trebuie să înţeleagă că dacă nu există date preclinice cu privire la eficienţa şi la siguranţa procedurii pe care o efectuează, ea poate fi foarte periculoasă", a declarat Yamanaka (foto) într-un interviu telefonic pentru Reuters. China este ţara în care asemenea terapii se practică „pe bandă rulantă". Unele dintre ele se realizează şi în Mexic, India, Turcia şi Rusia.
Ce aplicaţii terapeutice au în prezent
Fără dubiu, celulele stem sunt o mare speranţă în medicină, dar cele mai multe dintre terapiile care le folosesc ca „materie primă" nu au intrat în practica medicală curentă. „La ora actuală, singurele boli pentru care terapiile cu celule stem au fost validate sunt leucemiile acute, anemiile aplastice severe, limfoame şi mieloame multiple, granulomatoza cronică şi unele boli autoimune. Toate acestea se realizează în Ro