Persoanele care renunţă la fumat riscă să se îngraşe între 5 şi 10 kilograme într-un an. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă britanici, care au observat că renunţarea la fumat duce la o creştere în greutate mai mare decât s-ar fi crezut iniţial.
Potrivit experţilor, atunci când renunţăm la dependenţa de tutun, avem tendinţa de a mânca mai mult, de aici şi predispoziţia spre îngrăşare. Rezultatele studiului arată că între 35% şi 38% dintre fumători se îngraşă mai puţin de 5 kilograme, în timp ce între 29% şi 34% se îngraşă între 5 şi 10 kilograme în primul an în care renunţă la acest viciu.
Datele obţinute în urma cercetării arată că acest lucru se întâmplă indiferent dacă persoana în cauză urmează sau nu un tratament de renunţare la fumat, cum ar fi plasturii cu nicotină. În plus, savanţii britanici au demonstrat că fumătorii sunt predispuşi la îngrăşare chiar şi după trei luni de la renunţarea la fumat.
“Unul dintre cele mai întâlnite simptome ale renunţării la fumat este creşterea apetitului, care poate duce la mâncatul în exces sau luarea de gustări regulate. De asemenea, studiile au demonstrat că nicotina care se găseşte în ţigări duce la accelerarea metabolismului, astfel că renunţarea la fumat poate duce la scăderea ratei acestuia”, spune dr. Prerna Sharma, Clinical Lead for Bupa Health and Wellbeing UK.
Cercetătorii atrag însă atenţia că studiul a fost realizat strict pe un eşantion de fumători înrăiţi şi vor fi necesare analize suplimentare pentru a explora în totalitate efectele secundare ale renunţării la dependenţa de nicotină. Astfel, oamenii de ştiinţă se vor concentra pe consecinţele renunţării la fumat în cazul celor care reiau acest obicei sau pentru persoanele care trec de primul an de la scăparea de acest viciu.
În plus, studiul sugerează că exerciţiile fizice regulate pot preveni creşterea în greutat