Când întâlnești un vin, trebuie să respecți câteva reguli de bună educație. Fie că ai cheltuit 10 lei sau 100 de euro pe sticla respectivă, trebuie să ții cont de câteva trucuri care te ajută să scoți tot ce-i mai bun din el.
Unii cred că n-ar trebui să ne luăm prea multe precauțiuni atunci când gustăm un vin. „Până la urmă, este doar o sticlă de vin!“, obișnuim să ne spunem. „Ideea este să mă bucur de ea cât mai ușor cu putință, nu să-mi pierd vremea cu cine știe câte ritualuri înainte să-l beau!“. Cu toate acestea, este foarte important să „scoți“ dintr-un vin tot ce-i mai bun, iar pentru asta nu trebuie decât să respecți câteva reguli destul de simple, pe care cu toții le-am ignorat la un moment dat, dar pe care de fapt poți să le bifezi fără prea mare bătaie de cap. Și rezultatul îți va răsplăti înzecit aceste eforturi.
De pildă, vinul trebuie servit la temperatura potrivită. Dacă este rece poate fi foarte fresh, însă răcitul excesiv poate să-i taie din arome și să-i accentueze taninurile, situație în care vinul poate să ți se pară răcoritor, dar insipid. Temperatura ridicată, în schimb, stimulează evaporarea alcoolului și a componentelor volatile din vin, făcând vinul să pară prea ușor și fără prea mult corp. Este important să păstrezi vinul la o temperatură constantă, într-un loc răcoros și ferit de lumină. Iar temperatura la care îl servești depinde de culoarea, gustul și soiul din care provine.
Decantat și aerisit
Din păcate, nu întotdeauna vinul pe care îl cumpărăm cel mai des este și cel mai bun. Iar asta pentru că, în mod obișnuit, unii dintre noi cred că nu-i musai să ai tot timpul o sticlă de vin în casă și că la nevoie poți să îl cumperi și „în regim de urgență“, de pe drum, dintr-un supermarket sau de la magazinul din colț. Îi spunem „vin de masă“ și îl bem doar ca să avem ce bea. Dacă vă recunoașteți în această descriere, î