Pe data de 19 octombrie 1933, Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin a anunțat că baschetul va fi catalogat ca sport olimpic iar trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice din 1936, americanii au câștigat aurul, canadienii argintul și Mexicul – bronzul.
Meciul final dintre SUA și Canada s-a jucat pe 14 august în timp ce ploua îngrozitor iar terenul, împrumutat de la cei care jucau tenis de câmp s-a transformat într-un fel de mlaștină. Din cauza condițiilor vitrege echipele au fost reținute iar cel care a marcat cel mai mult a fost Joe Fortenberry (SUA) – 7 puncte. Nici celor 1000 de spectatori nu le-a fost ușor pentru că pe lângă că au stat în ploaie tot timpul meciului – n-au avut parte nici de scaune.
Imaginile de mai jos sunt de la antrenamentul SUA și Italia când încă mai era soare și totul părea ușor
Americanii aveau și o echipă națională de baschet feminin All American Redheads, formată chiar în 1936 însă în acea perioadă nu se punea încă problema ca femeile să aibă acces la un campionat de o asemenea anvergură.
În SUA însă femeile jucau baschet încă din 1892 iar sportul fusese destul de promovat – cu toate că echipamentele erau greoaie iar regulile jocului erau puțin adaptate pentru că se considera că doamnele sunt mult mai egoiste decât bărbații și nu se descurcă în jocurile de echipă.
Femeile au jucat baschet pentru prima dată la Olimpiada din 1976, la Montreal – unde URSS a luat aurul, SUA a plecat acasă cu argintul iar Bulgaria cu bronzul.
NBA (National Basketball Association) competiția de baschet care se desfășoară în America deși mai tânără (1950) rămâne și cea mai spectaculoasă. Câteva dintre cele mai bune momente mai jos:
În prezent unul dintre cei mai bine cotați (și plătiți) jucători de baschet din lume este Kevin Garnett care și-a prelungit cu trei ani contractul