Magazinele de etnobotanice sunt închise, dar continuă să apară, iar cu cât măsurile luate pentru a combate acest fenomen sunt mai dure şi mai concrete, cu atât dealerii încearcă să găsească alte portiţe pentru a-şi dezvolta afacerea, a declarat, vineri, subsecretarul de stat Raed Arafat.
Dependenţa de droguri, cu tendinţa de creştere progresivă a dozelor, este o problemă majoră în orice ţară, mai ales pentru că atacă tinerii, a spus Raed Arafat, prezent la prima conferinţă naţională cu tema "Adicţia - abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale", organizată de Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri "Sfântul Stelian", în parteneriat cu Primăria Capitalei, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională Antidrog.
"Nu m-aş opri numai la droguri şi etnobotanice, aş vorbi despre alcool - care afectează foarte mulţi tineri şi pentru care există politici de vânzare care îl promovează, chiar dacă avem limită de vârstă - şi despre fumat. Problema cu drogurile şi etnobotanicele este foarte serioasă, iar dacă ne gândim la drogurile injectabile, este un real pericol, întrucât pot fi transmise boli infecţioase foarte grave", a mai spus subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax.
Raed Arafat a adăugat că, din păcate, magazinele de etnobotanice sunt închise, dar continuă să apară, la fel cum se întâmplă şi cu unele produsele care sunt vândute întrucât pe listă tot timpul pot apărea modificări, iar oamenii sunt inventivi.
"Apar produse cu alte denumiri, este o luptă continuă care trebuie să aibă ca prim obiectiv partea de prevenire", a precizat Raed Arafat.
Întrebat dacă nu ar trebui modificată legea pentru ca magazinele care vând substanţe cu efect halucinogen să fie închise, subsecretarul de stat a spus că actele normative prevăd acest lucru.
"Legea ne permite să închidem magazinele, d