Datoria medie a studenţilor americani a ajuns la 26.600 dolari anul trecut, cel mai ridicat nivel al cel puţin ultimilor şapte ani, iar două treimi din promoţia 2011 aveau credite studenţeşti restante la absolvire, scrie CNBC.
Spre comparaţie, în 2011 salariul median - sumă în raport cu care o jumătate din salariaţi are venituri mai mari, iar cealaltă jumătate are venituri mai mici - anual a fost de 27.000 de dolari. Cauzele datoriilor tot mai mari sunt creşterea costurilor de şcolarizare şi dificultatea cu care absolvenţii îşi găsesc de muncă, potrivit unui studiu al Institute for Colege Access & Success.
Într-o economie care se chinuie să îşi revină după o recesiune adâncă, tinerii din SUA văd în diploma de facultate cel mai bun mijloc de a ajunge la un loc de muncă plătit decent. Însă costurile ridicate ale şcolarizării, combinate cu teama de datorii care au ajuns anul trecut la un nivel record, îi opresc pe mulţi tineri din a căuta o educaţie prin care să-şi croiască propriul "vis american".
În SUA, datoria studenţească totală, din creditele prin care studenţii îşi plătesc cursurile, materialele didactice şi cheltuielile de întreţinere, a depăşit recent 1.000 de miliarde de dolari.
Spre comparaţie, SUA au un PIB de 15.000 miliarde dolari. Rata şomajului pentru tinerii care au doar studii liceale este de două ori mai mare decât în cea din rândul absolvenţilor de facultate.
Situaţia este atât de gravă încât rata de default la creditele studenţeşti este cea mai mare din ultimii 14 ani şi peste cinci milioane de studenţi cu datorii au de plătit cel puţin un împrumut pentru care a trecut data scadenţei, potrivit datelor oficiale.
Deşi rata şomajului în rândul absolvenţilor de facultate nu este cu mult mai mare decât rata generală, studiul evidenţiază că mai mult de o treime din absolvenţii recenţi lucrează pe posturi care nu cer st