Multe universităţi americane au înfiinţat cursuri prin care studenţii sunt pregătiţi pentru meserii; şi în România, şcolile profesionale au fost reînfiinţate din toamnă
Educaţia poate reprezenta pentru oricine o şansă de a trăi decent chiar şi într-o perioadă de criză economică profundă, sugerează un articol publicat recent de ziarul „The Washington Post". Multe dintre slujbele care au contribuit la raportul favorabil preşedintelui Obama privind scăderea şomajului au fost ocupate de oameni care au avut curajul s-o ia de la capăt şi să înveţe o meserie nouă, chiar dacă aceasta nu are nicio legătură cu fosta lor carieră.
Aceasta este şi povestea pe care o spune Mike Rose, un apreciat profesor de ştiinţe sociale al UCLA (University of California, Los Angeles). El pledează pentru un nou rol al învăţământului superior în viaţa socială şi politică a ţării şi dă ca exemplu cursurile de scurtă durată demarate de numeroase universităţi americane, care dau o nouă şansă la viaţă decentă celor care nu-şi mai găsesc locul în actuala piaţă a muncii din SUA.
Bunele maniere, la spital
Mike Rose descrie plastic mai multe astfel de programe, între care unul pregăteşte asistente medicale. „Capătul patului de spital este ridicat, astfel că manechinul este aşezat în poziţie şezând, cu gura deschisă. În stânga e un suport pentru perfuzii; în dreapta se află o masă înaltă şi o tavă. La picioarele patului e un scaun pentru vizitatori, iar agăţat de tăblie se găseşte buletinul medical al pacientului. Aceasta este camera de simulare pentru studenţii care se pregătesc să devină asistenţi medicali. Aici îşi fac exerciţiile privind administrarea de medicamente ori monitorizarea semnelor vitale. E zi de examen, iar doamna Green, profesoara, stă în spatele unei perdele şi-i urmăreşte pe studenţi pe un monitor", povesteşte Rose.
Molly, una dintre studente, este prima care