Statisticile sunt o adevarata obsesie populara, ca si premiul Nobel printre elitele culturale. Ne intereseaza daca vecinul are un sandvis in plus sau 50 de euro la salariu, a cata masina a schimbat, daca are un canal in plus pe antena satelit. Nu pentru ca am avea o mentalitate de competitori si ca am tine mortis sa fim fruntasi. Dimpotriva. Ca sa ne ofticam ca ala o duce mai bine!
Sa ne ducem la birt, sa ne imbatam, sa ne plangem zilele. Lasa-ma in saracia mea! zice o vorba. Asa, gasim un motiv in plus sa ne victimizam, sa ne vaicarim, sa varsam lacrimi pe umarul istoriei. Asta ne face sa ne simtim bine - adica saraci, murdari si uitati la capatul Europei.
Ei bine, avem un nou motiv de satisfactie – statisticile dau iar vesti proaste in ce ne priveste, si avem de ce jubila. Iata una publicata de Mediafax -”Averea populatiei a scazut cu 36% in Romania in perioada iulie 2011 – iunie 2012. Este cel mai abrupt declin din lume ca procent – scrie raportul; publicat de Credit Suisse. Autorii au luat in calcul valoarea activelor financiare si imobiliare (in cea mai mare masura locuinte) detinute de gospodarii, din care au extras datoriile. Activele din fondurile private de pensii sunt incluse in estimare, insa nu si contributiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se refera numai la populatia adulta.”
Suntem tari. Desi eram cei mai saraci, acum suntem si mai saraci! E posibil asa ceva chiar daca nu credeam. Ne-am imaginat ca mai jos nu se poate. Uite ca se poate. Banul la ban trage si saracia la saracie. Faptul ca dupa noi vin alte tari, cu prostii, incapabilii, oblomovii lor, putin imi pasa. Ce daca si ei o duc mai prost ca ieri, nu ne incalzeste cu nimic.
De ce se intampla astfel lucrurile astea ? 1. Din mentalitate. Daca omul nostru are paine, un pachet de tigari si o sticla de vin multumeste lui Dumnezeu ca are din ce trai. E