Trăim, zi de zi, înconjuraţi de obiecte ce conţin cantităţi periculoase de substanţe chimice. De la ele ni se trag multe probleme de sănătate, de la banale afecţiuni respiratorii până la cancer sau infertilitate. Care sunt primele trei surse de asemenea otrăvuri dezvăluie un studiu recent, publicat de financiarul.ro. Trăim, zi de zi, înconjuraţi de obiecte ce conţin cantităţi periculoase de substanţe chimice. De la ele ni se trag multe probleme de sănătate, de la banale afecţiuni respiratorii până la cancer sau infertilitate. Care sunt primele trei surse de asemenea otrăvuri dezvăluie un studiu recent, publicat de financiarul.ro.
Detergenţii, produsele de machiaj, şampoanele cu arome puternice ar trebui evitate: pentru obţinerea pe cale artificială a unui singur miros sintetic “irezistibil” se folosesc între 30 şi 500 de substanţe chimice dăunătoare. Atunci când sunt eliberate în aerul din interior, aceste chimicale se pot combina, creând astfel formaldehida, o toxină ce declanşează probleme respiratorii şi, în cazuri extreme, cancer. O analiză recentă, realizată de Institutul Silent Spring, a demonstrat că parfumurile, odorizantele de cameră şi de maşină şi detergentul de rufe au cel mai mare conţinut de parfum sintetic.
Acelaşi studiu, realizat pe 200 de obiecte de uz cotidian, a scos la iveală faptul că 28% din perdelele de duş confecţionate din nylon, supuse analizei, conţineau ftalaţi - substanţe generatoare de astm şi infertilitate. Un procent alarmant de ftalaţi - 14% - a fost depistat şi în feţele de pernă din vinil. Ambele produse conţin şi alte substanţe ce perturbă producţia de hormoni responsabili cu fertilitatea şi cu declanşarea astmului.
Triclosanul şi triclocarbanul sunt două dintre cel mai des întâlnite ingrediente din săpunurile şi produsele de curăţenie antibacteriene.
Produsele de îngrijire personală care folosesc aceste două i