Pentru anotimpul rece
Consider că o răceală pe an este chiar necesară, o spun din propria mea experienţă - pentru că întăreşte efectiv sistemul imunitar. Cei care ani la rând nu fac nici măcar un guturai se îmbolnăvesc, adeseori, brusc, şi forma este cu mult mai grea.
Cu cât înaintăm în vârstă, cu-atât mai greu se descurcă organismul nostru cu guturaiul, cu tusea sau cu răguşeala. Chiar dacă suntem deprinşi cu ele. O gripă "adevărată” îi dă mult de furcă unei persoane în vârstă, iar perioada de convalescenţă poate dura câteva săptămâni bune.
Personal, ştiu cum să-i vin de hac, chiar şi fără ajutorul vaccinului antigripal. Dar în această privinţă e bine ca fiecare să decidă singur. Pentru unii, acest vaccin este o adevărată binecuvântare.
Preventiv
Pentru întărirea imunităţii, se pot face o mulţime de lucruri. Ieşiţi, zilnic, afară, la aer curat, chiar dacă e frig. Faceţi măcar câţiva paşi, inspirând şi expirând pe nas.
Mâncaţi în fiecare zi un măr proaspăt, sau, alternativ, felii de măr uscate. Şi beţi suc de citrice - portocală, grapefruit sau lămâie - deoarece conţin o cantitate mare de vitamina C, atât de sănătoasă.
Ceaiuri de plante pentru iarnă
Flori de soc Ceaiul se prepară mereu în acelaşi mod: o lingură rasă de plantă (sau de amestec de plante) la 1/4 l de apă. Se dă în câteva clocote, se acoperă şi se lasă să se infuzeze 10 minute.
Ceai pentru răceală (provoacă transpiraţia): flori de tei (uscate). Ceai pentru tuse şi guturai: flori de soc negru (uscate). Ceai de tuse: 2 linguriţe de salvie, 2 linguriţe de plumânărică, 2 linguriţe de pătlagină şi 1/2 linguriţă de cimbru (toate uscate).
Răguşeala
Dacă sunteţi răguşiţi, fiţi zgârciţi la vorbă, până ce vă simţiţi mai bine. Foarte eficientă este şi reţeta următoare: daţi pe răzătoarea mică 2 ce