Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, a devenit un punct de reper pentru turişti. Cei care au dorit să facă un tur prin ţară în acest an nu au ocolit peisajele sălbatice şi deosebit de frumoase ce pot fi observate pe marginea DN67C, de la Sebeş până la Novaci și Bengești, în judeţul Gorj. Însă drumul nu este în totalitate modernizat, utilajele prezente în zonă şi lipsa elementelor de protecţie pe marginea carosabilului, mai ales la altitudinea de peste 1.500 de metri fiind obişnuite pentru cei care au trecut pe Transalpina. În plus, relieful și clima montană au rezervat surprize drumarilor care, potrivit precizărilor CNADNR, au făcut necesară suplimentarea cantităților de lucrări și modificarea proiectului tehnic inițial.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii din Gorj, citați de presa locală, lucrările de modernizare pe Transalpina au fost oprite pe raza județelor Alba şi Vâlcea, după ce autorizațiile de construcție au expirat. În schimb, lucrările continuă în Gorj, unde autorizația este valabilă.
Porţiunea cea mai spectaculoasă a Transalpinei, între Obârşia Lotrului şi Rânca, „adevărata Transalpina”, după cum o numesc turiştii este, de fapt, închisă, în mod oficial, circulaţiei publice. Şoseaua nu are parapeţi ori indicatoare, iar lucrările nu sunt terminate, fiind începute în octombrie 2008, cu termen iniţial de finalizare în aprilie 2011. Însă muntele le-a dat de furcă drumarilor, astfel că nu au reuşit să amenajeze şoseaua în totalitate, iar un nou termen a fost comunicat – 31 octombrie 2012.
Am solicitat informaţii CNADNR privind această situaţie, iar din răspunsul primit la o săptămână după înaintarea cererii, am aflat următoarele:
„Proiectul de modernizare DN 67C Bengeşti – Sebeş, km 0+000 – km 148+414 este împărţit în patru sectoare:
- sectorul 1, cuprins între km 0+000 – km 33+500; se desprinde din DN 67 (km 114+140) la