Limba română aduce Rusiei o condamnare la CEDO de 1 milion de euro. Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat vineri, la Strasbourg, Federaţia Rusă pentru încălcarea dreptului la educaţie a unor cetăţeni care studiază în şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria.
În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cele trei cauze, expediate în anii 2004 şi 2006, potrivit unui comunicat al CEDO, transmite Agerpres. Curtea a obligat Rusia să achite 1,02 milioane de euro reclamanţilor (câte 6.000 de euro pentru fiecare din cei 170 de reclamanţi) în calitate de prejudicii morale şi 50.000 de euro în total pentru prejudicii materiale.
Autorităţile Republicii Moldova consideră că hotărârea CEDO, în dosarul şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, este una de importanţă crucială. Declaraţia a fost făcută, vineri, de Vladimir Grosu, viceministru al Justiţiei, la o conferinţă de presă, transmite Moldpres. Viceministrul Justiţiei consideră că decizia CEDO va servi drept precedent pentru alte eventuale cazuri îndreptate împotriva R. Moldova şi a Federaţiei Ruse pe marginea respectării drepturilor omului în regiunea Transnistreană. “Hotărârea Curţii confirmă, o dată în plus, că toate măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău – în plan diplomatic, politic, financiar şi educaţional – sunt într-o direcţie corectă”, a conchis Grosu.
Dosarele au fost depuse la CEDO în luna decembrie 2004, de către un grup de 170 de elevi şi părinţi de la trei şcoli din regiune – Rîbniţa, Tighina şi Grigoriopol. Aceştia au reclamat în instanţă violarea dreptului la educaţie şi la viaţă publică, precum şi faptul că sunt discriminaţi pentru a renunţa să înveţe în limba română în baza grafiei latine.
Limba română aduce Rusiei o condamnare la CEDO de 1 milion de euro.