România va fi parte a Uniunii bancare, reglementările mecanismului unic de supraveghere a băncilor urmând să se stabilească pnă la sfârşitul anului, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, după Consiliul European. “Ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea bancară, s-a întâmplat prin concluziile de astăzi”, a spus Băsescu, după summitul de la Bruxelles.
Potrivit şefului statului, “problema este legată de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, dar şi din zona non-euro, pentru statele non-euro care optează pentru a face parte din acest sistem”, Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională urmând să negocieze aceste aspecte până la 1 ianuarie 2013. “De la 1 ianuarie 2013, începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici bancă mai mică”, a spus Băsescu. În principiu, de supraveghere se va ocupa BNR, “dar, oricând, inspectorii BCE-ului se pot adresa direct băncilor, sărind peste BNR”, a adăugat Băsescu.
Legat de Uniunea economică şi monetară în ansamblu, Băsecu a comentat că "procesul de integrare se accelerază aproape galopant, în mod deosebit statele membre ale zonei euro ajungând la concluzia că, fără o integrare puternică şi rapidă, Uniunea Europeană nu poate să depăşească nici criza şi nici nu poate să-şi menţină competitivitatea".
La Consiliul European din 18+19 octombrie, s-a convenit, de asemenea, crearea unui buget al zonei euro. "Acest lucru nu afectează bugetul Uniunii Europene, cadrul financiar multianual nu este afectat", a mai spus Băsescu.
România va fi parte a Uniunii bancare, reglementările mecanismului unic de supraveghere a băncilor urmând să se stabilească pnă la sfârşitul anului, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, după Consiliul European. “Ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea bancară, s-a întâmplat prin concluziile