Timp de două zile, pe 19 şi 20 octombrie, cele mai rafinate licori bahice româneşti se întrec la Focşani, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Concursului Naţional de Vinuri „Bachus 2012”, organizat de Consiliul Judeţean Vrancea şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
La Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia“, ieri, la orele prânzului, 14 degustători autorizaţi din România au dat startul Concursului Naţional de Vinuri „Bachus 2012”, în care au degustat 241 de probe, trimise de 42 de producători din toată ţara, semnificativ mai multe decât cele din anii trecuţi.
În concurs au fost înscrise probe de vin alb, cele mai multe (130), vin roşu (71), vin roze (13), vin de colecţie din vinotecă (14), spumante (7) şi distilate (6), atât din podgoriile Vrancei, de la 23 de producători, cât şi din celelalte regiuni viticole din România, precum Zarea Bucureşti, Bucium Iaşi, Jidvei din Huşi, Valea Călugărească, dar şi din Republica Moldova. „Concursul de la Focşani capătă importanţă, mai ales că Vrancea a fost cunoscută în trecut pentru astfel de concursuri. Ne dorim, în timp, ca acest concurs de la Focşani să fie din ce în ce mai cunoscut. Ne bucură faptul că numărul de probe din acest an este mult mai mare. Anul trecut au fost 190 de probe, iar anul acesta 241 de probe. Noi suntem cei care, prin notele pe care le dăm, apreciem vinurile şi facem ca acestea să ajungă pe masa consumatorilor“, a spus în deschidere Georgel Costache, vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
Anul acesta se vor acorda trei mari medalii de aur, pentru cel mai bun vin alb, vin roşu şi băutură distilată. Concursul continuă şi astăzi, iar câştigătorii vor fi anunţaţi sâmbătă seară, de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, pe scena festivalului din Piaţa Unirii.
Vinurile tinere din 2012 au „o calitate deosebi