BCR, cea mai mare banca romaneasca in functie de active, a luat o decizie istorica in privinta creditarii, aceea de a acorda imprumuturi imobiliare numai in lei celor care au venituri in moneda nationala. Institutia de credit mizeaza pe faptul ca pe termen lung costurile totale la imprumuturile in lei vor fi mai reduse comparativ cu cele in euro.
In prezent, rata lunara la un credit ipotecar in euro este sensibil mai mica comparativ cu cea de la un imprumut imobiliar in lei.
La BCR (oferta este valabila pentru clientii care isi incaseaza salariului intr-un cont deschis la banca), pentru un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani dobanda este variabila, de 6,421% pe an (Euribor 6 luni plus 5,75%), iar dobanda anuala efectiva (DAE) ajunge la 6,73%. Rata lunara este de 251 euro (1.147 lei – la un curs de 4,57 lei/euro), iar valoarea totala platibila este de 90.727 euro.
In schimb, la un credit in lei de 182.776 lei (echivalentul in lei a 40.000 euro), dobanda este de 8,87% (Robor la 6 luni plus 3,3%), iar DAE este de 9,35%. Rata lunara ajunge la 1.454 lei, iar peste 30 de ani clientul va plati bancii in total 524.983 lei. Astfel, un client va plati lunar cu 307 lei mai mult la un credit in moneda nationala decat la unul in euro.
“Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui Euribor de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit”, a declarat Ioana Mihai, sef departament credite garantate din cadrul BCR. Citeste si:Gabriel Cretu, KIWI: Creditele acordate de brokeri performeaza mai bine. Sistemele de scoring nu sunt asa de eficienteDe ce nu se ieftinesc