A doua rectificare bugetara pe anul 2012 este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prma rectificare bugetara, in august 2012, in timp ce bugetul initial a fost construit pe o crestere de 1,8-2,3%, potrivit proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara, publicat de Ministerul Finantelor Publice.
“Evolutia activitatii economice din primele luni ale anului 2012, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, ceea ce sustine o crestere a Produsului Intern Brut de circa 1% in anul 2012, fata de 1,8-2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei, fata de 579,6 miliarde lei cat s-a estimat initial”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetara.
“Majorarea valorii nominale a Produsului Intern Brut a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Statistica”, se mai arata in document.
in primul semestru din 2012 Produsul Intern Brut s-a majorat, in termeni reali, cu 0,7% fata de semestrul I 2011. Cresterea din primul semestru s-a bazat, in principal, pe evolutia pozitiva a formarii brute de capital fix, care a inregistrat un spor de 14,3%, in timp ce cresterea consumului final a fost de 0,8% (ca urmare a cresterii cu 1,1% a consumului privat si a reducerii cu 2,8% a consumului public).
A doua rectificare bugetara are in vedere continuarea Acordului Stand-by de tip preventiv, dintre Romania si Fondul Monetar International, intrat in vigoare la sfarsitul lunii martie 2011, care prevede continuarea procesului de consolidare fiscala si a reformelor structurale incepute sub anteriorul program, pentru stimularea cr