Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, a declarat, referitor la faptul că Google a transmis că nu va mai indexa site-urile de presă din Franţa dacă i se va impune o taxă dorită de publisherii francezi, că proferarea de ameninţări nu reprezintă o metodă corectă de a discuta.
Publisherii din Franţa au cerut, în luna septembrie, Guvernului să elaboreze un proiect de lege prin care motoarele de căutare, precum Google, să le plătească o taxă "pe drepturi de autor" pentru folosirea indirectă a conţinutului de pe site-urile de presă franceze.
Potrivit Le Monde, compania americană de internet Google ameninţă, într-o adresă transmisă Guvernului francez, că nu va mai indexa site-urile de presă din Franţa, dacă va fi obligată să plătească această taxă dorită de publisherii francezi şi cu care este de acord şi ministrul Culturii din Franţa, Aurélie Filippetti.
Compania Google "nu poate accepta" ca instaurarea unui astfel de drept să-i afecteze existenţa şi "se va vedea pusă în situaţia de a nu mai indexa site-urile franceze", a scris grupul într-o adresă transmisă, în octombrie, la cabinetele mai multor ministere din Franţa.
O astfel de taxă impusă Google ar însemna ca motorul de căutare să plătească o anumită sumă pentru fiecare lecturare a unui articol către care sunt direcţionaţi internauţii.
Google spune că, direcţionând internauţii, furnizează patru miliarde de click-uri pe lună paginilor de internet deţinute de publisheri francezi.
Din punctul de vedere al Google, o asemenea lege ar duce însă la limitarea accesului la informaţii, pentru că motorul de căutare va reduce numărul site-urile franceze indexate.
Ministrul Culturii din Franţa, Aurélie Filippetti, susţine acest tip de taxă, supranumită şi "taxa Google", care ar putea fi aplicată motoarelor de căutare.
La Guvern, politicienii şi-au exprimat uimirea că