Într-o atmosferă de calm aparent pe pieţe, dar una încinsă de proteste antiausteritate la Atena, şefii de state şi de guverne din UE au dat ieri startul unui summit de două zile, primul care de foarte mult timp nu este catalogat drept o reuniune de criză. Cu toate acestea se anunţă o luptă grea între Franţa şi Germania pe tema formării unei uniuni bancare, Parisul preferând un proces rapid în timp ce Berlinul nu se grăbeşte. Dar summitul "de etapă", al 22-lea de la începutul crizei, nu va aduce, probabil, vreo decizie concretă, cu toate că FMI a îndemnat Spania şi Italia să ceară rapid ajutor.
În ceea ce este considerată a fi una dintre cele mai importante decizii luate de la începutul crizei datoriilor, liderii UE au hotărât în iunie ca BCE să devină până în ianuarie 2013 supraveghetorul suprem al băncilor din zona euro, primul pas spre crearea unei uniuni bancare. Însă obiectivul pare deja compromis. Cel puţin cinci state din zona euro, în frunte cu Germania, vor să prelungească termenul deoarece preferă un proiect de calitate şi nu unul rapid, spun mai mulţi oficiali ai uniunii monetare, citaţi de The Wall Street Journal. Analiştii spun că discuţiile de la acest summit nu fac decât să evidenţieze diviziunile profunde privind hotărârile importante care trebuie luate în lunile următoare.
"Trebuie să începem rapid execuţia planului. Europa nu-şi mai poate permite să întârzie", a afirmat preşedintele francez François Hollande, avertizând că eforturile de a stopa criza vor fi în zadar dacă UE nu-şi respectă angajamentele. El a cerut statelor partenere să insiste pe uniunea bancară, să asigure ajutor economic ţărilor care au probleme în a reduce deficitul bugetar şi să demonstreze pieţelor că Grecia poate rămâne în zona euro dacă nu-şi încalcă promisiunile, notează Bloomberg.
Liderii europeni au decis în iunie să înceapă cu o supraveghere unică a b