În decursul istoriei, armate masive s-au perindat pe cuprinsul globului pentru a lupta cu inamicul. În unele cazuri mai ales cu mult timp în urmă unităţi militare întregi au dispărut, ba chiar armate cu totul.
Este notabil faptul că documentele istorice nu oferă informaţii complete. Oricum în trecut armatele mărşăluiau distanţe imense cu provizii foarte limitate. Localnicii ajutau puţin şi tăierea aprovizionării era o strategie destul de întâlnită. O astfel de armată supusa condiţiilor grele avea slabe şanse de supravieţuire în sălbăticie. De asemenea este improbabil sa fi fost îngropate de duşman dacă piereau. Drept urmare, dispariţia unităţilor ridică întrebări. Mai ales că avem de-a face cu un număr ridicat de soldaţi.
Marcus Licinius Crassus se remarcă prin susţinerea faţă de Iulius Caesar şi înăbuşirea răscoalei lui Spartacus. De asemenea este generalul care suferă o mare înfrângere în faţa parţilor, care marchează şi sfârşitul său. Se crede că 200 de oameni au supravieţuit, în captivitate, dar soarta lor rămâne necunoscută. În acest fel dispar din analele istorice. Se prea poate ca pur şi simplu să fi pierit împreună cu contemporanii. Interesantă este opinia cum că ar fi luat calea Chinei, existând dovezi care susţin acest lucru, deşi destul de precare. Se spune că ar fi un sat ai cărui locuitori ar poseda trăsături “romane”.
Mai citeşte:
Misterul dispariţiei Legiunii a Noua în Britannia
Top cinci metropole dispărute
Aşa cum nativii americani cu păr blond şi ochi albaştri ar putea reprezenta dovezi ale destinului coloniei Roanoke, aceşti săteni chinezi ar putea deţine cheia dispariiei legiunii lui Crassus. Se realizează teste ADN pentru a determina probabilitatea ca legiunea să fi ajuns acolo. Totusi rezultatele nu pot trece drept dovezi de necontestat ţinând cont de faptul că povestea cu legiunea s-a întâmplat de mult şi