Se zice ca, in SUA, viata este frumoasa. Se pare ca nici dupa gratii nu e chiar rea de tot. In orice caz, Statele Unite nu considera ca detinutii trebuie lipsiti de orice drepturi.
In definitiv, de ce se sta in America la puscarie? Trebuie spus din capul locului ca nu orice american aruncat dupa gratii este un Al Capone. Statisticile arata ca, in 2004, 25% din detinuti fusesera condamnati pentru trafic de droguri.
In 2009, procentul a urcat la 55%, ceea ce dovedeste ca sanctiunea n-a produs efectul educativ, iar in 2011 a scazut la 51%. Este greu de spus daca incarcerarea, care producea efecte inverse inainte de 2011, a inceput sa aiba un rol moral incepand cu acel an.
Chiar daca America este tara eliminarii discriminarilor, merita urmarita si structura ocupantilor spatiile dinauntrul gratilor: 26,6% din ei nu au cetatenie americana. Dintre cei cu cetatenie americana, se identifica: 18% proveniti din Mexic, 28,3% afro-americani, 33,5% hispanici, 1,8% amerindieni (urmasii Americii pre-columbiene) si 1,7% asiatici. Restul sunt proveniti de la ei, de-acasa.
Dintre detinutii inchisorilor americane, 93,5% sunt barbati, iar 6,5% sunt femei. Fireste, numarul acestora variaza de la an la an, dar se observa ca numarul femeilor este in scadere.
Binenteles ca viata dupa gratii nu este la fel de buna precum cea de afara, dar imaginile alaturate ne pot convinge ca inchisorile americane sunt mai confortabile decat multe alte inchisori, din diferite tari, noteaza Big Picture.
Celula mare, cu paturi triplu suprapuse, la Mule Creek, California. In afara de paturi, detinutii au la dispozitie mese, unde pot citi sau servi o gustare.
La inchisoarea din Cranston, fiecare detinut isi poate exercita o profesie - daca o are. Aici, in fata noastra, un specialist dreseaza caini.
@