Biserica din localitatea Acâş, judeţul Satu Mare, are o vechime de peste 800 de ani şi o istorie plină de momente dramatice. Cu toate acestea, lăcaşul de cult a rămas în picioare.
Biserica din Acâş a fost construită în 1175. Legenda spune că biserica a fost blestemată de călugării benedictini cărora le-a fost luată cu forţa.
Mulţi preoţi au încercat să tencuiască lăcaşul de cult. Îl tencuiau meşterii, îl finisau, dar după cădea tot. Mortarul nu se prindea de pereţi. Se spune că atunci când a avut loc Reforma lui Martin Luther, reformaţii au ocupat mănăstirea şi au alungat călugării. Supăraţi, aceştia au aruncat asupra bisericii multe blesteme din cauza cărora va rămâne netencuită pentru totdeauna.
Însă, blestemul călugărilor nu este singurul ghinion. În anul 1642 biserica a fost cuprinsă de flăcări şi imediat după acest incident, turcii i-au dat foc. În 1834, un cutremur cu epicentrul în zona Careiului a distrus mai multe biserici importante, iar singura care a rămas în picioare a fost Biserica din Acâş.
Într-o noapte furtunoasă, un trăsnet a lovit din plin lăcaşul de cult. Şi totuşi... biserica a rămas în picioare.
Azi, Biserica din Acâş poate fi vizitată de turiştii care vor să admire unul dintre cele mai frumoase monumente romanice din România.
Sursa: youtube, itdor chanel