Din Atena in Madrid, trecand prin Dublin, guvernele din Uniunea Europeana au mizat pe austeritate pentru a rezolva problema deficitelor bugetare mari si a datoriilor publice imense.
Portugalia
In aprilie 2011, premierul portughez, socialistul Jose Socrates, anunta ca trebuie sa ceara ajutor financiar de peste 78 de miliarde de euro, din cauza datoriilor, desi, in ultimii ani, Portugalia parea prospera. Cateva luni mai tarziu, actualul prim-ministru, conservatorul Pedro Passos Coelho, anunta primele masuri de austeritate.
Dupa suprimarea celui de-al 13-lea si celui de-al 14-lea salariu, au urmat cresterea TVA la 23%, majorarea preturilor pentru vizite medicale, cresterea generala a impozitelor. Totusi, obiectivul de obtinere a unui deficit bugetar de 4,5 la suta, in 2012, nu a fost atins.
In plus, in acest an, produsul intern brut al tarii va scadea cu 3 la suta, iar rata somajului este de 16 procente. Potrivit prognozelor, citate de Le Monde, 2013 va fi un an si mai rau pentru Portugalia.
Irlanda
Enda Kenny, prim-ministrul irlandez, laudat in exterior, este insultat in propria tara, de cetatenii obositi de ani intregi de austeritate.
Irlanda a fost prima tara din Uniunea Europeana care a intrat in recesiune, in septembrie 2008. Coalitia aflata la putere in acel moment a deblocat 5 miliarde de euro pentru salvarea bancilor si companiilor de constructii. Doi ani mai tarziu, a recunoscut faptul ca a folosit 45 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului bancar.
Tara beneficiaza de un program de salvare cu FMI si UE in valoare de 85 de miliarde de euro.
In decembrie 2009, ministrul Finantelor, Brian Lenihan, a anuntat o reducere de 4 miliarde de euro din cheltuielile sociale, precum si din investitii. In luna martie a acestui an, noul guvern a fost nevoit sa opere