Lamaia, importanta sursa de substante nutritive, atat de necesare organismului, mai ales in aceasta perioada de trecere spre anotimpul rece, nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa, deoarece este un bun bactericid, diuretic, remineralizant, antireumatic, antiseptic, tonic cardiac, astringent, hipotensiv, antiscleros.
In perioadele reci, cu variatii mari de temperatura, lamaia tine raceala la distanta, combate infectiile, febra, varicele, astenia, sinuzita, otita.
In compozitia lamaii se gasesc din belsug vitaminele C si B, riboflavina, calciu, fosfor, magneziu, proteine si hidrati de carbon. Vitamina C, bine reprezentata in compozitia fructului galben, stimuleaza imunitatea.
Persoanele care consuma zilnic lamai se imbolnavesc mai rar, iar raceala si gripa le ocolesc.
Si, totusi, daca ai racit, lamaia te vindeca. Impotriva durerilor din gat, prepara un amestec din doua parti apa, de izvor sau plata, usor incalzita, sau ceai de galbenele, si o parte zeama de lamaie si fa gargara. Acelasi amestec poate fi folosit pentru spalari bucale in caz de parodontoza ori tartru.
Nu mai este un secret si recunosc si farmacistii sincer, deschis, ca picaturile de pus in nas atunci cand esti racit dau dependenta. Exista, insa, alta varianta. Prepara-ti acasa picaturile de pus in nas. Amesteca doua lingurite de ceai de galbenele si o lingurita de suc de lamaie si ai portia de picaturi pe o zi intreaga.
Lamaia este astringenta, opreste sangerarile. Daca-ti curge sange din nas sau ai o rana sangeranda, foloseste tampoane de vata inmuiate in suc de lamaie. Ustura, dar sangerarea se opreste imediat si rana nu se va infecta.
Lamaia este de un real folos fumatorilor inraiti care au nevoie zilnic de mai multa vitamina C decat celelalte persoane. In plus, lamaia scade tensiunea si tine colesterolul in limite n