Industria prelucratoare, comertul si constructiile sunt principalele 3 domenii care ofera de lucru romanilor. Sapte din 10 salariati lucreaza la privat si 3 la Stat. Jumatate din totalul salariatilor lucreaza in companii mari cu peste 250 de angajati. Trei dintr-o suta lucreaza in agricultura. Daca ne uitam la repartizarea angajatilor pe regiuni si judete, observam o anumite "specializare" a acestora. La 1 ianuarie 2012 aveam un numar mediu al salariatilor mai mic cu 27,3 mii persoane comparativ cu 1 ianuarie precedent (4,376 milioane de persoane) ca urmare a fluctuatiilor de personal si dificultatilor financiare ale companiilor.
Vezi in text cati salariati exista oficial in Romania, care sunt regiunile si domeniile economice in care acestia lucreaza si care sunt principalele tendinte in domeniul pietei muncii.
Barbatii predomina in randul salariatilor (2,30 milioane persoane, respectiv 52,9% din totalul numarului mediu de salariati). Fata de anul anterior, numarul mediu de barbati salariati a crescut cu 9,2 mii persoane, iar numarul femeilor salariate a scazut cu 36,5 mii persoane.
Repartizarea salariatilor pe sectoare economice arata ca majoritatea se regaseau in sectorul tertiar (servicii), ponderea acestora reprezentand 61,1% in anul 2011.
In graficul de mai jos aveti distributia medie a salariatilor pe diferitele activitati economice. Click pe imagine pentru a se mari. Sursa datelor, INSSE, octombrie 2012
In sectorul secundar (industrie si constructii) lucrau 36,6% dintre salariati, iar in cel primar (agricultura, silvicultura, piscicultura) numai 2,3%.
Procesul de privatizare a unitatilor de stat si adaptarea comportamentului acestora la noile cerinte impuse de economia concurentiala au condus, in decursul ultimilor doua decenii, la modificari in distributia salariatilor pe activitati ale econo