Lumea este plină de o mulţime de curiozităţi geografice, geologice, mistere sau anomalii, toate fascinante
Lumea este plină de o mulţime de curiozităţi geografice, geologice, mistere sau anomalii, toate fascinante. Având în vedere că o listă cu ele ar fi aproape interminabilă, vă prezentăm mai jos o listă cu o parte dintre cele mai inedite curiozităţi din lume, potrivit infoturism.ro.
Localitatea cu cel mai mic nume este A şi este situată atât în Suedia cât şi în Norvegia. În limbile nordice, litera A înseamnă rău. Cel mai mare oraş din lume, din punct de vedere al suprafeţei ocupate, este Hulunbuir din Mongolia. Acesta înregistrează 263.953 de kilometri pătraţi.
Pe locul doi în topul celor mai lungi denumiri geografice se află un deal din Noua Zeelandă, care se numeşte Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, şi are 85 de litere. Numele este de fapt o frază în limba maori şi se traduce "locul unde Tamatea, omul cu genunchi imenşi, care sărea, urca şi mânca munţi, cunoscut şi ca mâncătorul de pământ, cânta la fluier pentru aleasa inimii lui". Acesta a fost cel mai lung până de curând, când numele a fost depăşit în lungime de un altul, din Thailanda - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.
Marea Albă, din Rusia este apa care are cea mai scăzută temperatură din lume, atingând doar maximum - 2 grade Celsius. În schimb, Golful Persic este cel mai cald. Pe timpul verii temperatura apei ajunge la 35,6 grade Celsius.
San Marino este declarată ca fiind cea mai bătrână republica constituţională din lume, fiind fondată în anul 301 sub domnia împăratului Diocleţian. Constituţia sa redactată în 1600 este cel mai vechi document de acest g