Taxa auto va fi modificată din nou. Începând de anul viitor, taxa de primă înmatriculare, cum se numeşte aceasta în prezent, va deveni o "taxă de mediu", a anunţat vineri premierul Victor Ponta. În ultimii şase ani fiecare guvern şi-a pus amprenta asupra formulei de calcul, dar şi asupra denumirii taxei auto.
Formula de calcul a taxei ce va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2013 va ţine cont de nivelul de poluare, dar nu va permite apariţia unor situaţii în care valoarea taxei este mai mare decât cea a maşinii, a specificat premierul.
Noua formulă de calcul nu va fi cu mult mai diferită decât precedentele, emisiile de noxe continuând să reprezinte principalul indicator după care vor fi taxaţi proprietarii de maşini, este de părere Attila Korodi, fost ministru al Mediului.
„Nu cred că noua variată va fi foarte diferită de ceea ce a fost proiectat la începutul anului. Poate să fie variaţii de la ce valoare de bani pleacă, dar proporţionalitatea coeficienţilor nu poate să difere foarte mult. Emisia de noxe va conta”, a declarat Korodi pentru gândul.
În perioada 2009-2012, estimările executivului arată că statul a încasat din taxa auto, indiferent de forma acesteia, venituri totale de circa 4,5 miliarde de lei, echivalentul a circa un miliard de euro, bani care s-au dus către Fondul de mediu pentru a fi folosiţi în vederea finanţării unor programe şi proiecte pentru protecţia mediului.
Cum au fost cheltuiţi banii încasaţi din taxa auto
„Există şase subcapitole pe care putea fi cheltuiţi aceşti bani. Fondul pentru mediu a ales înnoirea parcului auto şi programul Casa Verde, dar ştiu că existau semnate şi proiecte de împăduriri şi piste de biciclişti, însă nu ştiu în ce măsură s-a început finanţaterea pentru acestea”, ne-a mai explicat fostul ministru al Mediului.
Administraţia Fondului pentru mediu a alocat pentru Programul Rab