O poveste machedonească, dar care circula în tot acest areal al Balcanilor, spune că un tânăr s-a îndrăgostit de o fată. Aceasta nu a vrut să-i cedeze până nu-i va aduce inima mamei sale. Înnebunit, tânărul i-a smuls inima mamei şi cu ea încă pulsând a alergat spre fata mult dorită. Pe drum, însă, s-a împiedicat şi s-a lovit. În acel moment, inima de mamă ar fi spus: „Te-ai lovit, dragul mamii?”.
Povestea în sine nu face altceva decât să întărească credinţa omului care există din antichitate: inima e centrul sufletului, al sentimentelor, iar creierul al raţiunii, al inteligenţei, al logicii! Ei bine, aveam şi noi la Târgu Mureş un „Institut al inimii”, Institutul de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş, înfiinţat în 1995 de fostul ministru al Sănătăţii de atunci, Iulian Mincu. Un om cu destule păcate, dar şi enorme merite în medicina românească. Institutul a devenit cea mai performantă unitate din domeniul medicinii cardiovasculare din România, atât din punct de vedere profesional, cât şi administrativ (nu avea arierate). Mai pe româneşte datorii! Unitatea medicală ajunsese celebră, fiind singura din ţară unde se puteau face operaţii chirurgicale cardiovasculare la nou-născuţi. Doar imaginaţi-vă ce măiestrie e trebuie să operezi pe inimă un „pui de om”, o gânganie de câteva zile, mare cât o lingură!
La nivel naţional se nasc anual 950 de copii cu malformaţii congenitale, iar sute dintre ei decedează întrucât nu ajung să facă aceste intervenţii. În spitalul din Târgu Mureş erau operaţi 350 de copii! În străinătate sunt puţine clinici specializate pe aceste operaţii complexe la nou-născuţi. Profesorul Radu Deac, unanim considerat „cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii” din România, este bulversat:„Au existat şase clinici de chirurgie cardiovasculară pentru adulţi şi copii, dar acum aproape nu mai există nimic”.
Cum tot ce merge bi