În cadrul Festivalului Baroc care se desfăşuară în acest week-end la Timişoara, a avut loc o inedită prezentare de arme originale din 1716, când Timişoara este eliberată de turci de către armata habsburgă
Prima ediţie a Festivalului Baroc se află în plină desfăşurare la Timişoara. În spaţiul expoziţional din Piaţa Victoriei, a avut loc o expoziţie de arme din perioada cuceririi cetăţii Timişoarei de către trupele conduse de prinţul Eugeniu de Savoya. Timişorenii au avut ocazia să vadă doar câteva exemplare din sutele de arme care se află în proprietatea Muzeului Banatului.
GALERIE FOTO
Au fost expuse trei panoplii: cu arme de foc din secolul al XVIII-lea, spade civile şi săbii.
„Avem o puşcă de infanterie cu cremene, marca Lorencz, folosită de soldaţii din armata lui Eugeniu de Savoya, la asaltul cetăţii, de la 1716. Aceste modele au fost folosite şi în războiul contra turcilor din 1738-1739 şi 1789-1792. Avem o percehe de pistoale pentru cavalerie, care erau folosite de pe cal. Mai avem şi un pistol civil, foarte frumos lucrat, care s-a aflat în posesia unor nobili timişoreni din secolul XVIII”, a spus Sergiu Galiş, omul care răpsunde de tot ce înseamnă arme la Muzeul Banatului.
La categoria spade, Sergiu Galiş a ales trei exemplare, tot din secolul XVIII, care nu puteau lipsi din dotările nobililor din Timişoara. „Oameni din aceea perioadă nu ieşeau pe stradă fără sabia la brâu. Era un accesoriu de care nu se puteau lipsi. Aşa era moda. Aceste săbii erau folosite şi la dueluri”, a mai spus Galiş.
Cea de a treia panoplie de arme expusă este cu săbii din dotarea armatei habsburgice. Acestea erau folosite de trupele de infanterişti şi cavalerie în războaiele Napoliene.
Armele au fost însoţite de o expoziţie de documente de epocă şi imagini reprezentând uniforme militare ale Garnizoanei Cetăţii Timişoa