Primul semestru din 2012 consemnează prima scădere din perioada post-criză înregistrată de firmele specializate în recuperarea creanţelor. Fenomenul apare în ciuda faptului că băncile au început să vândă la preţuri aproape derizorii creditele cu probleme
Cele mai importante firme specializate aveau în colectare după primele şase luni ale anului creanţe de de doar 615 milioane de euro, cu 35% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2011. Este prima scădere semestrială a pieţei de la debutul crizei economice.
Explicaţiile ţin de reducerea substanţială a volumului de credite acordate de bănci populaţiei în condiţiile în care restanţele la creanţele aferente creditelor de consum domină în portofoliile recuperatorilor.
“În ciuda contextului crizei economice care s-a manifestat în România şi în ultimii ani, industria colectării creanţelor a avut o evoluţie ascendentă. Astfel, în 2009 şi 2010 s-au înregistrat creşteri de piaţă semnificative în industrie, ajungându-se până la 76%, respectiv 54%. Însă, începând cu anul 2012, piaţa a început să arate semne de scădere, în special pe segmentele B2C (debitori persoane fizice) şi Debt Purchase (achiziţie de creanţe)”, arată un studiu al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale.
Câteva sute de euro pe cap de restanţier
Pe de altă parte însă, costurile la care firmele specializate achiziţionează pachete de credite de la bănci au scăzut substanţial în ultima perioadă.
“Pachetele de crenţe sunt cumpărate de la bănci la 7,8,10, maximum 15% din valoare. Media este undeva la 12% şi a scăzut mult faţă de anii 2008-2009 când vorbeam şi de 25%-30%”, spune Constantin Coman, director general adjunct şi viitor director general la Coface România.
În condiţiile în care băncile vând mai mult credite de nevoi personale fără garanţii a căror valoare medie se situează undeva între 3