Descoperirea unei exoplanete ce se gaseste la doar patru ani-lumina de Terra reprezinta un pas important in cursa spre identificarea unei planete similare Terrei, care gazduieste viata extraterestra.
Eforturile de a identifica viata extraterestra intra intr-o noua epoca, deoarece in scurt timp vor intra in functiune noi telescoape, mult mai puternice decat cele existente, iar ideile acceptate referitoare la planetele cu potential de a gazdui viata au fostrasturnate de noi dovezi. In acelasi timp, discutiile stiintifice despre posibila existenta a formelor de viata extraterestre au devenit din ce in ce mai acceptate de catre autoritatile din domeniu.
„Cred ca oamenii de stiinta sunt incantati sa poarte o discutie rationala despre posibilitatea ca viata sa existe pe alte planete”, a declarat Bob Nichol, astronom la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie.
Nichol spune ca acest lucru se datoreaza si faptului ca sunt descoperite din ce in ce mai multe exoplanete, printre care si cea descoperita saptamana aceasta in sistemul stelar Alpha Centauri, cea mai apropiata exoplaneta descoperita pana acum. In total au fost descoperite peste 800 de exoplanete, prima fiind identificata la inceputul anilor ‘90.
„Aceasta explozie a numarului de planete face ca viata extraterestra sa devina mult mai probabila”, spune Nichol, adaugand ca faptul ca viata are nenumarate forme pe Terra sugereaza ca este greu de crezut ca se gaseste doar pe planeta noastra.
Cercetatorii de la Observatorul Geneva afirma ca planeta recent descoperita se gaseste prea aproape de steaua sa pentru a putea gazdui viata. Cu toate acestea, cercetarile precedente au aratat ca atunci cand este descoperita o planeta, este foarte probabil sa nu fie singura in sistemul sau solar. Acum, astronomii au inceput sa studieze Alpha Centauri pentru a identific