Arta machiajului este mai veche decat arta teatrului. Nu exista indoiala ca vechii egipteni se machiau si poate chiar omul cavernelor se desfata machiindu-se.
Ar fi greu de spus daca machiajul a fost la origine un moft, dorinta de a se vedea mai frumos in oglinda sau de a inspaimanta dusmanii.
Dar nu exista indoiala ca anticii se machiau in scopul de a satisface nevoile unui rit religios. Se machiau sacerdotii, se machiau vestalele, chiar si credinciosii care participau la diferite ceremonii.
In Evul Mediu, machiajul a devenit treptat un ritual de curte, specific barbatilor. De altfel, barbatii aveau initiativa modei la curtile Frantei, ale Spaniei sau la oricare altele. Ei se pudrau, ei se odorizau cu substante aromate, ei au purtat primele peruci si - aproape incredibil - ei au purtat primii pantofi cu toc cui.
Traditia ne-a transmis pana astazi sintagma "Pantofi Louis XV". Era in afara bunei cuviinte ca femeile sa-si trateze tenul, sa-si vopseasca buzele sau parul, pana la un moment dat, cand rolurile s-au inversat.
Astazi, machiajul barbatior a disparut, iar femeile il practica ponderat - daca excludem exceptiile. In schimb, la teatru, la cinema sau circ, machiajul profesional face minuni.
Pe scena, machiajul te poate face frumos, iti poate schimba total infatisarea dupa talentul machierului, sau te poate face fioros, daca este nevoie.
Portalul Big Picture prezinta un exemplu, privind modul cum te poate transfigura machiajul, intr-un stil in care nu-ti vine sa crezi de unde a plecat si unde a ajuns. Ca sa crezi, trebuie sa urmaresti faza cu faza.
De aici am plecat
Primele ajustari
Imbatranire prin mijloace tehnice
Peruca este un factor cheie
Si dintii pot fi facu