Comisia Europeană cere Google să-şi revizuiască termenii de utilizare
În ultimii ani Comisia Europeană s-a transformat într-un apărător al intimităţi datelor personale în mediul online. Curierul Naţional a participat în februarie al acestui an, la un semniar organizat de organizaţiile de profil afiliate Comisiei Europene, în care acestea îşi exprimau nemulţumirea faţă de modul în care sunt tratate datele cu caracter personal pe Internet. Atunci comisarul european pe justiţie Viviane Reading, fost comisar pentru sfera IT, a anunţat că Uniunea Europeană pregăteşte noua legislaţie în acest sens. Este aşteptată să fie adoptată abia undeva prin 2013, în varianta ei finală, însă între timp se ajută de legislaţia din ţările membre. Astfel în urma unei asemenea colaborări, Google se află pe lista neagră a comunitarilor.
Google are în aceste zile un conflict nu doar cu autorităţile franceze, al căror curent proiect de lege ar obliga împărţirea veniturilor publicitare ale companiei cu furnizorii de conţinut, ci şi cu autorităţile Uniunii Europene, care au înaintat o scrisoare oficială prin care îşi exprimă dezaprobarea cu politicile de confidenţialitate Google, potrivit portalului go4it.ro.
Incidentul a început în luna martie a acestui an, când Google a unificat termenii de utilizare şi clauzele de confidenţialitate ale celor 60 de servicii ale sale într-un singur document. Uniunea Europeană şi-a exprimat încă de atunci reticenţa, cerând o amânare a activării acestor noi termeni unici de utilizare, însă Google a preferat să ignore această cerere.
Google a schimbat termeni fără să se consulte cu autorităţile europene
La acea vreme, Viviane Reding a spus că e vorba de mai multe aspecte în neregulă: nici o autoritate nu a fost consultată, noua politică nu respectă legea transparenţei şi permite transmiterea datelor personale unor te