UE a lansat discuţia despre un buget central al zonei euro menit să asiste reformele strucurale necesare în unele state. După cum îi spune şi numele, acesta este destinat doar zonei euro şi nu are legatură cu bugetul general al UE.
Bugetul central al zonei euro, vazut ca o capacitate suplimentara de imprumut, va fi probabil alimentat din taxa pe tranzactiile financiare, agreata deja de 10 state euro. Taxa va fi un proiect lansat de Comisia Europeana in urmatoarele zile sub asa numita procedura « a cooperarii sporite » care permite unor state sa adopte decizii respinse de altele.
Acest buget ar trebui sa fie totusi o structura deschisa si tarilor viitoare membre euro, cred liberalii europeni. Si tot in materie de crestere economica, liderii europeni nu-si dozeaza efortul pentru a face sa creada popoarele dar mai ales pietele financiare, ca situatia se va redresa. Pactul bugetar al UE a fost deja dotat la ultima reuniune a liderilor UE cu 120 de miliarde de euro. Acesti bani servesc creerii locurilor de munca.
Iar in saptamânile urmatoare, Banca Europeana de Investitii (BEI) va fi dotata cu 10 miliarde de euro suplimentare (contributia României este de 53 de milioane de euro). Gestul sporeste capacitatea de imprumut a BEI la 60 de miliarde de euro pe an.
In fine, 55 de miliarde de euro alocate fondurilor structurale si nefolosite vor putea fi realocate pentru alte proiecte. Ideea este mai veche si ea ar putea vedea lumina zilei in viitorul apropiat. Alte cifre sunt vehiculate si in domeniul infrastructurilor transporturilor si al energiei care ar primi 110 milioane de euro suplimentare fata de cele 130 de milioane de euro deja alocate.
UE a lansat discuţia despre un buget central al zonei euro menit să asiste reformele strucurale necesare în unele state. După cum îi spune şi numele, acesta este destinat doar z