Dacă prostituatele se pot alege doar cu amenzi simbolice pentru practicarea „meseriei”, şuţii identificaţi sunt expulzaţi sau fac ani grei de puşcărie
Fără a avea la activ delicte grave sau realizate cu violenţă, românii au reuşit să îşi atragă sintagma „au speriat Parisul!”. Şi asta, deoarece francezul de rând este mai puţin impresionat când vede la ştiri că, de exemplu, un bijutier a fost împuşcat în cap şi i-a fost devalizat magazinul decât atunci când vecinul, copilul, prietenii îi spun că le-a dispărut celularul sau portofelul din buzunar. Sau când e agasat în metrou de „petit gitane”, care nu se lasă până nu primeşte un euro. Sau când îi dispar lucrurile din fier, din curte. Pentru toate acestea, francezul ştie că de vină sunt romii veniţi din România.
Statisticile Prefecturii Parisului arată că, numai în acest an, au fost găsiţi şi identificaţi circa 400 de cetăţeni români, în marea lor majoritate romi, care au comis delicte pe teritoriul Parisului. Cei mai mulţi sunt însă minori, faţă de care legea franceză este extrem de îngăduitoare şi, în scurt timp, sunt înapoi în stradă, la vechea îndeletnicire. Este nevoie ca infracţiunea să fie deosebit de gravă şi ca făptaşul să se apropie de vârsta majoratului pentru ca judecătorii să-l plaseze într-o casă de corecţie.
Metoda „ia zi, nene”
Una dintre principalele infracţiuni comise de români în Franţa, şi în special la Paris, este furtul de la ATM. Denumite DAB (distributeur automatique de billets), maşinăriile care dau bani atrag în egală măsură şi turiştii şi infractorii. Deoarece francezii scot sume mai mici, turiştii sunt vizaţi în special de hoţi.
Cea mai simplă metodă, dar şi cea mai eficientă, pare a fi cea a distragerii atenţiei. De fapt, atunci când turistul a format PIN-ul şi aşteaptă să primească banii, doi trei complici năvălesc peste el, cu o hartă în mână, cerândui să-i ghideze