Atentatul comis duminicã într-un cartier creştin din Damasc şi soldat cu cel puţin zece morţi a îngrijorat o comunitate reprezentând aproximativ 5% din populaţia Siriei, care numãrã aproape 18,5 milioane locuitori, noteazã AFP.
În ajunul vizitei Papei Benedict al XVI-lea în Liban, în cursul lunii septembrie, creştinii sirieni declaraserã cã se tem de preluarea puterii în Siria de cãtre islamişti, în situaţia înlãturãrii de la putere a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
La 17 octombrie, principalul consilier al Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Tarcisio Bertone, a anunţat trimiterea în curând la Damasc a unei delegaţii de personalitãţi de primã mãrime pentru a 'exprima solidaritatea fraternã' a sinodului cu 'întreaga populaţie' sirianã.
Pãrintele iezuit Paolo Dall'Oglio, stabilit de multã vreme în Siria pentru a promova dialogul islamo-creştin şi care a fost expulzat pentru cã a condamnat diferite fãrãdelegi ale regimului, manifestã, de asemenea, neîncredere.
Creştinii numãrã 10% din populaţia oraşului Alep, al doilea oraş ca importanţã al Siriei devenit de trei luni teatru al unor sângeroase confruntãri armate putere-opoziţie.
În opinia Bisericii Catolice, miza la crizele actuale în Orientul Mijlociu o reprezintã soarta creştinilor şi riscul unei migraţii masive din cauza ofensivei islamiste lansate anul trecut în contextul aşa-numitei 'primãveri arabe'.
Pericolul islamist a apãrut cu precădere în timpul intervenţiei americane în Irak, demaratã în 2003, care a determinat aproximativ 550.000 de creştini sã-şi pãrãseascã locuinţele într-o singurã ţarã.
În prezent, numãrul acestora este estimat la peste 13 milioane persoane în întreaga regiune Orientul Mijlociu, fãrã a ţine seamã de cei 1,5 milioane imigranţi creştini în zona Golfului.